DIETETYKA
Nauka medyczna, która zajmuje się zasadami żywienia oraz psychologią żywienia zarówno człowieka chorego, jak i zdrowego. Dzięki właściwej analizie składników pożywienia, sposobu odżywiania i ocenie wydolności organizmu, dietetyk opracuje indywidualnie diety i metody żywienia, które pozwolą:
• zaopatrzyć organizm we wszystkie niezbędne wartości odżywcze zgodnie z wiekiem, stanem zdrowia oraz budową i masą ciała
• zwalczyć zaburzenia żywieniowe, nadwagę lub niedożywienie
• dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne składniki żywieniowe, mając na uwadze występujące problemy zdrowotne i prowadzone leczenie farmakologiczne
• zapewnić właściwe odżywianie dzieci, kobiet w ciąży, sportowców
• poprawić kondycję fizyczną i psychiczną organizmu
Wizyta u dietetyka obejmuje trzy etapy:
konsultacja wstępna – podczas której oceniana jest masa ciała, poziom tkanki tłuszczowej, jędrność ciała. Przekazana dietetykowi informacja o sposobie i ilości odżywiania, trybie życia, stanie zdrowia, przebytych chorobach, stosowanych lekach, pozwoli określić, czy organizmowi dostarczana jest właściwa ilość kalorii, a także jaka powinna być prawidłowa waga Twojego ciała oraz ile czasu potrzeba, by stosując odpowiednią dietę, tę wagę osiągnąć. Przewidywany czas trwania wizyty 45-60 minut.
konsultacja druga – podczas której pacjent otrzymuje program dietetyczny opracowany indywidualnie po uwzględnieniu wszystkich istotnych informacji uzyskanych przez dietetyka w czasie konsultacji wstępnej. Jest to 4-tygodniowy jadłospis, który zapewni zaopatrzenie organizmu we wszystkie niezbędne składniki żywnościowe. Przekazany program dietetyczny musi być zdrowy, bezpieczny, skuteczny.
wizyta kontrolna – podczas której dietetyk sprawdzi skuteczność i wynik zastosowanej diety. Przeprowadzi analizę danych dotyczących aktualnej wagi ciała, poziomu tkanki tłuszczowej i masy beztłuszczowej. Wyjaśni wszelki wątpliwości, a w razie konieczności ustali nowy lub zmodyfikuje istniejący plan dietetyczny.
Przygotowanie do pierwszej wizyty:
Zalecane jest:
• stworzenie listy spożywanych produktów w okresie ostatnich trzech dni poprzedzających wizytę, a także określenie ilości oraz godzin wszystkich wypitych płynów
• przedstawienie listy wszystkich przyjmowanych leków
• przedstawienie pełnej informacji dotyczącej przebytych i aktualnych chorób
• zgłoszenie się na wizytę min. 3 godziny po jedzeniu oraz wysiłku fizycznym
• z uwagi na wykonywany przez dietetyka pomiar masy i składu ciała przy użyciu analizatora, organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani mocno odwodniony. Zaleca się, aby pęcherz był pusty
- Chirurgia naczyniowa
- Chirurgia ogólna
- Podstawowa Opieka Zdrowotna – NFZ
- Badania diagnostyczne – USG, EKG
- Badania laboratoryjne
- Badania endoskopowe
- Dermatologia
- Diabetologia
- Dietetyka
- Endokrynologia
- Flebologia, Limfologia
- Ginekologia i położnictwo
- Gastroenterologia
- Interna
- Kardiologia
- Laryngologia
- Medycyna pracy
- Neurologia
- Okulistyka
- Ortopedia
- Osteopatia
- Psychologia/Psychoterapia
- Pediatria
- Psychiatria
- PODOLOGIA
- Rehabilitacja
- Szczepienia
- Urologia