fbpx

Czy cukrzyca jest zagrożniem dla każdego?

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną, co oznacza, że występuje w społeczeństwach na całym świecie, a jej przyczyną jest gwałtowny rozwój społeczno-gospodarczy i wynikające z tego coraz szybsze tempo naszego życia.

Na rozwój cukrzycy wpływ mają przede wszystkim nieprawidłowa dieta, tj. spożywanie dużej ilości wysokoprzetworzonych i wysokoenergetycznych produktów, które są na wyciągnięcie ręki, nieregularne spożywanie posiłków oraz zmniejszona aktywność fizyczna, na którą w dzisiejszym świecie po prostu nie ma czasu.

Wynikiem tak prowadzonego trybu życia jest nadmierna masa ciała, która jest silnym czynnikiem ryzyka wystąpienia tej choroby. Jednak nie tylko osoby otyłe powinny się bać. Cukrzyca z roku na rok jest stwierdzana u coraz młodszych osób, również u tych, które mają jedynie otyłość brzuszną, tj. zwiększony obwód talii.

Jaka część ludzkiego ciała jest „chora” u pacjentów z cukrzycą? To trzustka – a dokładniej – pewna część tego narządu, która jest odpowiedzialna za wydzielanie hormonu o nazwie insulina.

Insulina jest pewnego rodzaju informacją dla wielu tkanek w naszym organizmie, w jaki sposób mają one przetwarzać węglowodany czyli cukry.

W większości przypadków nieprawidłowy styl życia opisany powyżej doprowadza do osłabienia działania insuliny czyli insulinooporności. Trzustka dostaje wtedy sygnał do zwiększenia produkcji ale w dłuższej perspektywie jej czynność zużywa się i zaczyna produkować jej coraz mniej.

Procesy te doprowadzają do stale podwyższonego poziomu glukozy we krwi, czyli hiperglikemii, która jest bardzo szkodliwa dla całego organizmu, a w konsekwencji może doprowadzić do uszkodzenia wielu narządów, przede wszystkim oczu, nerek, naczyń krwionośnych i nerwów. Nieprawidłowo kontrolowana cukrzyca może prowadzić do kalectwa.

Brzmi strasznie? Owszem! Ale przed tymi procesami można się obronić! Co zatem możesz zrobić?

  • Przyjrzyj się swojej diecie oraz nawykom żywieniowym. Zmiany wprowadzaj drobnymi krokami.
  • Jedz różnorodnie. Spożywaj więcej warzyw i owoców a mniej wysokoprzetworzonej żywności.
  • Spożywaj posiłki regularnie i nie spiesz w trakcie jedzenia. Pamiętaj, aby codziennie jeść śniadanie!
  • Więcej się ruszaj. Poświęć minimum 150 minut w tygodniu na aktywność fizyczną, która sprawia Ci radość.
  • Bądź pod opieką lekarską ponieważ to lekarz fachowo oceni Twoją sytuację zdrowotną, udzieli pełnych informacji w zakresie profilaktyki, przeprowadzi potrzebną diagnostykę oraz zaopiekuje się Tobą podczas ewentualnego leczenia.

lek. Piotr Michniewicz

Specjalista Medycyny Rodzinnej

 
close
Potrzebujesz więcej informacji?
Oddzwonimy do Ciebie

* Twój numer telefonu nie będzie wykorzystany w celach marketingowych lub przekazany dalej.
Wyłącznie oddzwaniamy na podany numer telefonu.
Zostaw numer
oddzwonimy!
Zapytaj
Wyślij zapytanie
na interesujący Cię temat...