Kolonoskopia

 

Kolonoskopia jest kolejnym – obok gastroskopii – badaniem, wywołującym wśród pacjentów wiele obaw i wątpliwości. Warto jednak przełamać swą niechęć, ponieważ uzyskane dzięki niej wyniki pozwalają m.in. na wczesną diagnozę raka jelita grubego.

 

Istota

Cel badania stanowią precyzyjne oględziny końcowego odcinka układu pokarmowego. W jaki sposób? Dzięki cienkiej i giętkiej rurce (kolonoskopu), która po wprowadzeniu do jelita grubego umożliwia rejestrację i przesłanie obrazu na ekran monitora.

Wykorzystanie dodatkowych instrumentów pozwala wzbogacić zabieg o np. usunięcie polipa, zatamowanie krwawienia czy pobranie wycinków jelita na potrzeby badań histopatologicznych.

 

Jak się przygotować?

Badanie wymaga pewnych przygotowań. Już 5-7 dni wcześniej – po konsultacji z lekarzem – odstawia się preparaty żelaza, leki antyagregacyjne oraz większość środków przeciwzakrzepowych. Zrezygnować powinniśmy również ze spożywania owoców pestkowych oraz pokarmów z ziarnem.

2-3 doby przed badaniem przechodzimy na dietą ubogo resztkową – pozbawioną potraw tłustych, owoców i warzyw, kasz, ciemnego pieczywa, zup warzywnych, soków przecierowych, a także większych makaronów.

W dniu poprzedzającym badanie ograniczamy się jedynie do spożycia śniadania pozbawionego owoców i warzyw oraz napojów gazowanych. Zależnie od godziny planowanego zabiegu lekarz decyduje o schemacie przyjmowania roztworu Fortransu, którego zobowiązani jesteśmy przestrzegać.

 

Krok po kroku

Jak przebiega badanie?  Pacjent przebiera się w specjalną odzież i kładzie się na lewym boku z podciągniętymi kolanami. W pierwszej fazie lekarz sprawdza okolicę odbytu, używa żelu znieczulającego i dokonuje badania „per rectum”. Następnie umieszcza kolonoskop w odbytnicy i kieruje go w stronę jelita grubego. W celu uzyskania lepszej widoczności i przesuwu urządzenia wdmuchuje się powietrze, co wywołać może silny dyskomfort. Ze względu na pojawiające się uczucie rozpierania i skurczów coraz częściej stosuje się znieczulenie ogólne. Całość trwa 15-40 min.

 

Kolonoskopię wykonuje się nie tylko w przypadku podejrzenia nowotworu, ale również m.in. zapalenia jelita, polipów (uwypukleń błony śluzowej), choroby Leśniowskiego-Crohna czy problemów z wchłanianiem. Zaleca się ponadto, aby pacjenci po 50 roku życia poddawali się jej z co 10-letnią systematyką.

W naszym Centrum Medycznym badanie przeprowadza specjalista chorób wewnętrznych i gastroenterologii – lek. Monika Gapys.